(Geplaatst 16 maart 2023)

Crosspro-jongeren

Het jaar 2023 is nog maar kort van start, maar wij als Crosspro hebben al een aantal fijne avonden met elkaar gehad. In januari hebben we een avond gesproken over psalmen en gezangen. En in februari hebben we het gehad over bidden. Wie bidt er? En waarom vouwen we onze handen en sluiten we onze ogen? We hebben er fijn met elkaar over gesproken. Aan het eind van de avond hebben we een spelletje bingo gespeeld.

We zijn met elkaar plannen aan het maken om eind juni te logeren bij het Zwaluwnest. De jongeren zijn enthousiast en wij als Crosspro leiding proberen een mooi programma samen te stellen. Suggesties voor een leuke activiteit zijn welkom, maar ook iemand die een activiteit zou willen begeleiden of een nachtje zou willen blijven slapen als leiding. Al is het maar een uurtje, we zijn blij met alle hulp. We hopen er een gezellig weekend weg van te kunnen maken.

 

Met hartelijke groet van de Crosspro leiding,

Els, Arlette, Anne-Therese, Bart en Anne

*****

(Geplaatst 17 december)

De belevenissen van de Crosspro-jongeren

In september zijn we gestart door met elkaar te gaan bowlen en barbecueën bij de start ‘Opening Winterwerk’. Leuk om te zien hoe competitief iedereen is. Blij zijn we met de komst van Anne Wijsman als leiding. Haar bakkunsten zijn de jongens en meiden niet vergeten.

In oktober zijn we gestart in de kerk. Hoe ziet de kerk ervan binnen uit, alles werd goed bekeken. Aan het einde van de eerste avond heeft iedereen zijn wensen en ideeën op het bord opgeschreven wat leuk is om te doen bij Crosspro. De wensenlijst is groot: gamen, jachtseizoen, kamp, dropping, bingo, levend stratego, voetbal, film, pannenkoekenrace, taart eten, paaseieren versieren, spelletjes, buskruit, darten, weerwolven, stoelendans, escape room, nachtwacht, lasergamen, jongens tegen de meiden, dobbelsteenspel met Sinterklaas, bowlen, barbecueën, gourmetten, eten en kerststukjes maken. Een flinke lijst waar we mee aan de slag zijn gegaan. Doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk opties doorgestreept te hebben.

 

Begin november is Sirkelslag gehouden in de Aarkerk. Met veel enthousiasme werden collages gemaakt, puzzels opgelost limbo dansen, de bal hooghouden als team en afsluitend een kettingreactie. Veel creativiteit was duidelijk zichtbaar deze avond. In de pauze werd genoten van de mooie gemaakte cup cakes door Anne en haar team.

Eind november kreeg iedereen die binnenkwam een hand van de leiding en de groet ‘Welkom, fijn dat je er bent’. Het thema deze avond was ‘Votum en groet’ en de 10 geboden. De dominee heeft via een spraakbericht ‘Votum en groet’ uitgelegd. De kennis van de 10 geboden werd getoetst aan de hand van 10 plaatjes waarvan de betekenis opgezocht werd in de bijbel. De avond werd afgesloten met de omgekeerde collectezak. Ieder met een euro op zak ging naar de Dirk om daar wat lekkers te halen. Door goed met elkaar samen te werken werden de heerlijkste creaties gehaald. In De Ark werden de lekkernijen opgegeten.

In december staat de clubavond in het teken van Kerst en Sinterklaas. We starten met een gezamenlijke maaltijd (pizza) en dan wordt de kennis getest over Sinterklaas en Kerst. Uiteraard wordt het beroemde Crosspro-pakjes- spel gespeeld. De aanmeldingen komen al binnen voor deze avond.

Aan de jongens en meiden hebben we gevraagd om een stukje te schrijven voor het Suikerpotje over de Crosspro, dit hebben ze in groepjes gedaan. Een samenvatting van de geschreven teksten:

Daniel, Jarno, Maurits en Ryan: Het leukste vinden wij jachtseizoen spelen. We hebben gelezen in de Bijbel en we hebben gebowld en we hebben bordspellen gespeeld en nog veel meer leuke binnen-en buitenactiviteiten.

Gideon, Koen, Matthias en Reinier:We hebben gebowld en allerlei spelletjes gedaan zoals levend stratego.

Dorien, Lisanne en Myenthe: Het was best leuk want we gingen naar buiten. We hebben de omgekeerde collecte zak gedaan.

Fenne, Jill en Melissa:Alles van de Crosspro is superleuk, lekker buitenspelen en spelletjes binnenspelen.

Feestelijke groeten van Anne, Anne-Thérèse, Arlette, Bart en Els

*****

(Geplaatst 16 september 2022)

Na een mooi en gezellig jaar starten wij met een nieuw seizoen van de Crosspro jongeren onder leiding van Els Blom, Arlette van Harten, Anne-Thérèse Hendriks en Bart Wijsman. Crosspro jongeren is voor de meiden en jongens die in de eerste, tweede, derde of vierde van het voortgezet onderwijs zitten.

Eén keer per maand is op vrijdagavond Crosspro. Van harte welkom in de Ark vanaf 19.30 uur, start om 19.45 uur. Eindtijd proberen we 21.00 uur aan te houden, maar de ervaring leert dat het altijd veel later wordt. Het is te gezellig!

Op deze avond gaan we op een uitdagende, informatieve, creatieve maar ook op een leuke en gezellige manier aan de slag met het geloof waar je conditie, creativiteit en brein flink wordt uitgedaagd.

Crosspro jongeren heeft een Whatsapp-groep. In deze groep wordt voor elke avond de uitnodiging gestuurd. De eerste uitnodiging sturen wij binnenkort! Heb je vragen, stuur een e-mail naar crossproteraar@gmail.com.

Enne, de taart staat uiteraard klaar. Tot gauw!

Anne-Thérèse, Arlette, Bart en Els

 

Crosspro 16-20

Op zondagmiddag 25 september komen we voor het eerst bij elkaar dit seizoen. We zullen om 15.00 uur naar het strand gaan en daar met elkaar bespreken hoe het komende seizoen er uit gaat zien. Ben je tussen de 16 en de 20, voel je welkom. We vertrekken bij De Ark.

Teun, Willart en de dominee zullen de leiding op zich nemen. 

 

20-45 Geloven in het leven

Ben je tussen de 20 en de 45 jaar (of iets daar in de buurt) en heb je zin om mee te doen met onze maandelijkse bijeenkomsten, dan ben je van harte welkom. Geloven kan soms best eenzaam zijn op de plek waar je leeft en werkt. We hebben elkaar nodig om het vol te houden, de rijkdom en de vreugde van het evangelie te ervaren.

We zoeken elkaar op om samen te eten, te praten over een thema of bijbelgedeelte en te bidden. Heb je belangstelling laat het dan weten. De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 27 september met een maaltijd. De locatie volgt. Meld je aan bij de dominee .

 

*****

(Historie)

Jeugdclub Crosspro 12-16 jaar.     

Het is gebruikelijk dat in het Suikerpotje een stukje wordt geschreven over de activiteiten van de CrossPro, dit hebben wij het afgelopen seizoen verzaakt. Maar we maken het goed door deze keer een terugblik te geven over het afgelopen seizoen. Voor diegene die niet bekend is met Crosspro. Crosspro is een club bedoeld voor jongens en meiden verdeeld in twee groepen namelijk de leeftijd van 12-16 jaar en 16+. De clubavond voor 12-16 jaar wordt op vrijdagavond in De Ark gehouden van kwart voor acht tot negen uur. Eén keer in de drie weken wordt op zondagavond de Crosspro voor 16+ gehouden. Hieronder kunt u lezen over de mooie activiteiten die het afgelopen seizoen geweest zijn bij de Crosspro 12-16 jaar.

In september vorig jaar zijn wij als nieuwe leiding (Els Blom, Arlette van Harten, en Bart Wijsman) bij elkaar geweest om met elkaar kennis te maken, maar ook om te brainstormen hoe wij leiding kunnen en mogen geven aan een grote groep jongeren, variërend in de leeftijd 12-16 jaar, kerkelijk en niet kerkelijk. Heel snel waren wij ervan overtuigd dat het belangrijkste is dat de jongeren het leuk vinden om naar Crosspro te komen. Immers, een groep die het leuk heeft met elkaar, blijft elkaar opzoeken. Omdat een leiding van slechts drie personen te weinig is voor de activiteiten die wij doen, hebben we aan Anne Thérèse Hendriks gevraagd of zij mee wilde helpen. Heel blij zijn wij dat zij erbij is gekomen als leiding van de Crosspro!

 

De eerste avond was in oktober, we startten met 20 jongeren. Het thema was ‘Begin’. We zijn de avond gestart met het lezen van het scheppingsverhaal. Aansluitend hebben we taart gegeten en hebben we een quiz gehouden waarin de de jongens en meiden moesten raden wie toch dat kleine baby’tje of peuter was op de foto. Sommige waren zeer herkenbaar, anderen was een grote verrassing. Een leuke start om zo met elkaar kennis te maken.

Door de toename van het aantal besmettingen hebben we in november besloten om een buitenactiviteit te houden. De jongens en meiden werden in drie groepen verdeeld. Elke groep kreeg drie bijbelteksten te lezen waarin het thema ‘De belofte van God’ naar voren kwam. Aan de hand van deze bijbelteksten gingen de groepen op zoek naar drie adressen, waar zij sleutelwoorden konden halen. Menig records zijn toen verbroken als het om rennen gaat.

 

Vanwege de avondklok hebben we in december geen Crosspro gehouden, maar zijn we eind januari gestart met een spetterende puzzeltocht. Aan de hand van foto’s een tocht door Ter Aar lopen, opdrachten uitvoeren en hiervan foto’s maken, ondertussen ook vragen beantwoorden over bijbelteksten en een mooie uitleg waarin is beschreven ‘Waarom gaan we naar de kerk?’. Leuk om te vermelden is dat deze uitleg werd toegelicht met een mooi voorbeeld: `Wat is het verschil tussen een dominee en een tandarts?’. De puzzeltocht nam meer tijd in beslag, dus gingen we in februari ermee verder.

Opdracht: ga op een speeltoestel zitten. Deze groep heeft de speurtocht gewonnen. 

In februari hebben we de Crosspro gekoppeld aan Valentijnsdag en zijn we de avond gestart met het lezen uit de bijbel van 1 Korintiërs 13:-4-7 `Wat is liefde?’. Uit de reacties begrepen wij dat de jongeren het bijzonder vonden om te horen dat in de bijbel over de liefde geschreven is. Die avond is de puzzeltocht afgemaakt, ontzettend leuke foto’s hebben we gekregen van de opdrachten die zijn gemaakt en als slot drie fantastische liefdesgedichten.

 

Af en toe vragen we aan de groep wat ze leuk vinden maar ook wat ze niet leuk vinden. Dit vinden wij als leiding belangrijk om bij te kunnen sturen als het nodig is. Wij hebben als terugkoppeling gekregen dat ze

Bouwen en vullen van een watertoren

Alle aandacht voor de bingo, nuisstil was het

niet altijd naar buiten willen maar ook een activiteit binnen willen doen. Hiermee zijn we als leiding aan de slag gegaan en hebben in maart een bingoavond met leuke en uitdagende prijzen georganiseerd. Maar eerst zijn we de avond begonnen met het vertellen van een paar feiten over belangrijke en veel voorkomende getallen uit de bijbel. Hiervoor

hebben we een echte bijbelencyclopedie (soort van google was de uitleg van één van de jongens) gebruikt.

 

Begin april stond Pasen centraal. Op een zeer eenvoudige maar ook indrukwekkende manier werd Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en Pasen behandeld door hierover te lezen uit de bijbel maar ook uit te beelden. Mooi om te zien, dat iedereen zijn/haar rol serieus oppakte. De avond sloten we af met een zoektocht naar paaseieren rondom de kerk. Het maakt niet uit hoe oud je bent, zoeken naar eieren blijft altijd leuk!

Crosspro is na de afsluiting van het winterwerkseizoen doorgegaan. Ten eerste omdat we het belangrijk vinden dat we als groep elkaar regelmatig blijven zien maar ook omdat de Crosspro maar één keer per maand is in plaats van twee keer per maand (hierover later meer). In mei stond bouwen centraal. In de bijbel kunnen                                                                                                 Absolute winnares -bouwen van kaarten-

 

we lezen dat God meerdere keren opdracht heeft gegeven om iets te laten bouwen. Denk maar aan de ark of de tabernakel maar ook aan het bouwen van Zijn Kerk. Die avond zijn er letterlijk torens gebouwd van suikerklontjes, kaarten en bekers, maar ook gewerkt aan `Wat betekent Pinksteren?’.

Eind juni staat de laatste avond van dit seizoen gepland, hoe deze eruit zal komen te zien, houden we nog even stil. Maar één ding staat vast, het wordt een gezellige avond.

 

Met dit stukje hopen wij u en jou een klein beeld te hebben gegeven wat het afgelopen seizoen bij de Crosspro 12-16 jaar is gebeurd maar ook om u en jij enthousiast te maken om leiding te geven bij de Crosspro. Wij hebben het afgelopen seizoen namelijk meerdere keren de klacht gekregen ‘Waarom is het maar één keer per maand?’. Een klacht die wij graag krijgen maar die wij ook willen oplossen, door Crosspro twee keer per maand te geven. Dan is er wel meer leiding nodig. Bent u of jij nieuwsgiering geworden naar de Crosspro, spreek ons gerust aan.

We kijken met veel vreugde en dankbaarheid terug op het afgelopen seizoen en zien in vertrouwen uit naar het komende seizoen. Een enthousiaste groet van,

Els Blom, Arlette van Harten, Anne Thérèse Hendriks en Bart Wijsman

 

–oo0oo–

Historie Jeugdclub Crosspro:

GGG 20-35

 

VERSLAG VAN DE 65+ MIDDAG  EN  AVOND OP 8 FEBRUARI 2020

 

Vol verwachting reden wij naar het Zwaluwnest in Korteraar, alwaar de 65+ van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk op een feestdag werden getrakteerd, geregeld door de leden van de GGGroep 20-35 en de  jeugdgroep CROSSPRO.

Komende op de parkeerplaats stonden daar al  auto’s geparkeerd. Waar de mensen zaten, was ons onbekend. De zaal, waarin deze activiteit in voorgaande jaren werd gehouden, was nu dicht. Op naar de volgende zaal, die ons bekend was en daar zaten aleen paar mensen, ons bekend van de vorige bijeenkomsten. Wat bleek, er hadden zich meer mensen dan waarop was gerekend opgegeven en dus werd door het Zwaluwnest een andere zaal ter beschikking gesteld, wat zeer gewaardeerd werd.

Bij aankomst werden koffie + zelfgebakken taart geserveerd en dat ging er in als koek.

Daarna werden 65-plussers welkom geheten door Wilco Molenaar, de bingoblaadjes werden uitgedeeld, de balpennen lagen al klaar, dus draaien maar. Ik sta er altijd weer van te kijken hoe snel het fameuze woord BINGO klinkt. Er waren vele gelukkigen, die een volle bingokaart hadden en een aantal minder gelukkigen, die na een `strenge’ controle te horen kregen dat zij geen bingo hadden. De winnaars konden kiezen uit een ruime voorraad prijzen, geschonken door de lokale ondernemers van Ter Aar.

 

In de pauze werden de aanwezigen verrast met enige woorden omtrent, en veel muziek van, de zangeres Kinga Ban, ons allen bekend van o.m. het programma Nederland zingt, die onlangs is overleden. Daarna werd er weer aangevangen met het Bingo. De prijzen moesten natuurlijk wel op met als gevolg dat enkelen onder ons met veel geschenken naar huis zijn gegaan, dit ondanks het verzoek dat het beter is aan je naaste te geven is dan met veel presentjes naar huis te gaan.

Na de Bingo kreeg een ieder, tafel voor tafel, de gelegenheid om te genieten van de heerlijke stamppot andijvie, stamppot hutspot, stamppot boerenkool. Daarna mocht de goegemeente langs de ijstafel gaan om de laatste lege plekjes te vullen met ijs.

 

Wilco bedankte de  leden van de jeugdgroep CROSSPRO en de GGGroep 20-35 voor hun medewerking om van deze middag en avond een succes te maken. Brent sloot de avond met gebed en sprak de hoop uit om allen het volgend jaar weer te mogen zien, waarna een een ieder zijns weegs ging. Al met al een zeer geslaagde middag en avond.

Koos Rijnsburger.

 

–oo0oo–

 

Seizoen 2017 – 2018.

Alweer het seizoen afgelopen! Een mooi seizoen, waarin we met een kleine maar trouwe groep tieners leuke en leerzame avonden mochten hebben! De Crosspro avonden werden vaak afgesloten met een potje darten en wat lekkers erbij.

De jeugddiensten werden bezocht door de tieners. Van te voren werd er in de Ark gegeten.

12 mei was de slotactiviteit. Er werd fanatiek gekanood op de Nieuwkoopse Plassen en ge-BBQ’d bij Wilco en Arinda in de achtertuin. Een geslaagde dag met elkaar!

We wensen alle tieners een fijne vakantie toe! En hopen ze volgend jaar weer te zien!

Samen met de 12 jarigen die van de WJJ afkomen. Welkom!!  (*)

 

Lucinda zal stoppen met de Crosspro avonden, maar nog wel actief zijn met de uitjes door het jaar heen.

 

Zet alvast het Crosspro weekend in je agenda: 7-9 september 2018!

Locatie en programma wordt later bekend gemaakt!

 

Groetjes, de leiding van de Crosspro (Wilco, Arinda, Brent, Jeroen en Lucinda)

 

–oo0oo–

 

( * ) Meer informatie over ‘Crosspro’ vind je hieronder  – Redactie.

 

 

Hoe zien de clubavonden eruit?

De clubavonden zijn om de week op zondagavond. De avond begint om 19.45 uur in de Ark. Er wordt dan een thema met elkaar behandeld en/of een spel gedaan. Rond 21.00 uur eindigen we de avond. Van 21.00-21.30 uur is er tijd voor een drankje en tijd om nog te kletsen. De leiding blijft aanwezig tot 21.30 uur, dus wie wil kan gezellig nog wat langer blijven! Wil je dat niet en ga je liever gelijk om 21.00 uur naar huis, kan dat natuurlijk ook! Maar net zoals vorig seizoen zullen we ook een paar keer eind van de middag club hebben. Dit is op de zondagen dat er ’s avonds in de hervormde kerk jeugddienst is. We beginnen dan om 16.00 uur in de Ark. Na een onderwerp te hebben behandeld en/of een spel te hebben gedaan, zullen we wat met elkaar eten. Na het eten gaan we vervolgens met z’n allen naar de jeugddienst.

 

Kosten: 

De kosten voor  de avonden en activiteiten zijn € 17,50,-. Dit bedrag kan je van tevoren overmaken naar IBANnummer: NL26 RBRB 0956 1673 65 t.n.v. Hervormde Gemeente Ter Aar o.v.v. Contributie Crosspro + je naam.

We hopen dat jullie allemaal komen naar de Crosspro avonden. We gaan er samen een super gezellige tijd van maken!

Welke avonden? Zie hieronder!

Groetjes van de leiding van Crosspro, Jeroen, Lucinda, Brent, Wilco en Arinda

 

*****

 

Crosspro avonden 16+ groep 2017 – 2018.

Maandag 4 sept. – Zaterdag 23 sept   ( Uitje ) – Vr. 28 sept. t/m Ma. 1 okt  ( Kamp )

Maandag  23 okt. – Maandag  20 nov. – Maandag  18 dec. (Kerst)

Maandag  22 jan. – Zaterdag 3 febr.  (65+ activiteit) – Maandag  12 febr. – Maandag  26 mrt. – Vrijdag   13 apr. (Uitje)

Maandag  23 apr. – Maandag  28 mei – Maandag  18 juni – Zaterdag 30 juni   (Slotactiviteit)

 

*****

 

Crosspro avonden 2017 – 2018.   

 
24 september, Jeugddienst   –  29 sepember t/m 1 oktober , Kamp.

17 oktober, Tieneravond VBW –  22 oktober.

5 november – 19 november, Jeugddienst – 26 november, Sinterklaas.

10 december – 16 december, Kerst.

7 januari – 21 januari.

3 februari, 65+ activiteit – 11 februari, Jeugddienst  – 25 februari.

11 maart – 25 maart.

8 april – 22 april,  Jeugddienst.

12 mei, Slotactiviteit.

 

–oo0oo–

 

Crosspro

We hebben met de Crosspro alweer veel leuke avonden gehad en mooie activiteiten mogen doen! We geven een korte terugblik van wat we allemaal hebben gedaan. Eerst hebben we in december een sinterklaasbingo gedaan, waarin leuke dingen verteld werden over de tieners. Met de kerst gourmetten en mogen nadenken over de komst van Jezus.

 

Op oudejaarsdag begonnen Jeroen, Wilco, Arinda, Gillian en Jorien om 7.00 uur met het bakken van overheerlijke oliebollen, om deze te verkopen aan gemeenteleden! We kregen erg positieve reacties. Leuk! Daarna kwam de 65+ activiteit op 3 februari, waar ook Gillian en Jorien maar ook Shannon, Matthias, Lieske, en nog een aantal 16+’ers zoals Annemarie en Luke zich met veel enthousiasme hebben ingezet. Dank weer aan het Zwaluwnest dat we gebruik mochten maken van de locatie! Een verslag hiervan en foto’s op de bladzijden 25-27.  We kijken met veel plezier op alle activiteiten terug!

Ook Sirkelslag is aan de revue gepasseerd, dit georganiseerd door de leiding van de gereformeerde kerk. De jeugddiensten worden de laatste tijd meer bezocht door de tieners. Voordat de jeugddiensten beginnen eten we gezellig met elkaar en hebben we nog een leuk programma.

 

De volgende Crosspro avonden zijn op 25 maart en 8 en 22 april. Verder is het Paasevent, georganiseerd door diverse kerken uit de gemeente Nieuwkoop, op Goede Vrijdag 30 maart en zaterdag 31 maart. Alle tieners van 11-16 jaar zijn welkom! Het Thema is HELP…. Er is een man vermoord! En wat voor een man? Een hele speciale man. Hij is namelijk de Zoon van God! Een zoektocht naar Jezus en dit de nacht door met het spel Cluedo! Je kunt je opgeven t/m 16 maart! De slotactiviteit van de Crosspro zal zijn op 12 mei. Wat we gaan doen blijft nog even een verrassing!

 

Groetjes van de Crosspro leiding Wilco, Arinda, Brent, Jeroen en Lucinda.

 

*****

Kamp Crosspro

Op vrijdag 29 september vertrokken we begin van de avond met Crosspro naar Bosschenhoofd. Hier brachten we het weekend door in het Gerard van Slobbehuis. Het thema van het kamp was “God 24/7”, aan de hand van het leven van Jacob hebben we nagedacht over hoe we God bij alle facetten van ons leven kunnen betrekken. Onderwerpen die hierbij aan de orde kwamen waren: dankbaarheid, afgoden, vergeving en Gods leiding in je leven.

Maar naast het serieuze gedeelte was er ook genoeg ruimte voor ontspanning. Tijdens het kamp hebben we het spel “Wie is de mol?” met elkaar gespeeld. Bij alle spellen was er ‘geld’ te verdienen. Maar 1 van de deelnemers, de mol, probeerde de spellen te saboteren, zodat er zo min mogelijk geld werd verdiend. De andere deelnemers moesten er proberen achter te komen wie deze mol was. Er werd behoorlijk fanatiek meegedaan met de spellen en er werd volop gespeculeerd wie de mol zou kunnen zijn. Aan het einde van het kamp waren er 2 tieners die wisten wie de mol waren, Jasper en Matthias hadden gestemd op de juiste persoon. Namelijk Lidian, zij was de mol tijdens het kamp. Bijna niemand heeft dit in de gaten gehad, ontzettend goed gedaan!

Na een weekend met ontzettend veel lol, leuke spellen, serieuze gesprekken en weinig slaap, kwamen we zondag eind van de middag weer in Ter Aar aan. En kunnen we terug kijken op een mooi weekend!

 

Groetjes van de leiding van Crosspro,

Jeroen, Lucinda, Brent, Wilco en Arinda

Vul een zoekwoord in en druk enter